29 травня відзначається Всесвітній день здорового травлення

303

До Всесвітнього дня здорового травлення фахівці ДУ «Інститут гастроентерології НАМН України» підготували рекомендації щодо здорового і повноцінного травлення.

В організмі людини немає практично жодного органу, системи, нормальна життєдіяльність яких не залежала б від харчування. Воно відіграє важливу роль на кожному етапі життя.

Харчування вагітних жінок значно впливає на плід. Недолік його, дефіцит йоду і фолієвої кислоти у вагітних може, з одного боку, призвести до народження дітей з низькою вагою або вродженими вадами розвитку, а з іншого боку – до підвищення ймовірності розвитку у дитини серцево-судинних захворювань в наступні роки.

Харчування новонароджених дітей і дітей раннього віку впливає не тільки на здоров’я в дитячому віці, але і на їх здоров’я в дорослому житті. Недолік білка, йоду, вітаміну А, фолієвої кислоти, кальцію, заліза призводить до затримки в розвитку, підвищеному ризику інфекційних захворювань, високого ризику смерті, сліпоти, анемії, неправильної мінералізації кісток.

Харчування підлітків має задовольняти значні енергетичні потреби організму, пов’язані з бурхливим фізичним розвитком. Часто це відбувається в основному за рахунок споживання великої кількості продуктів з високим вмістом жиру і цукру. Надалі це може привести до розвитку надлишкової маси тіла, карієсу і дефіциту мікронутрієнтів.

Для дорослих людей значення харчування полягає в тому, щоб уникнути розвитку ряду захворювань і зберегти здоров’я навіть у глибокій старості. Недостатнє споживання овочів і фруктів, надлишок жиру в продуктах сприяють розвитку надлишкової маси тіла, гіпертонії, анемії, серцево-судинних захворювань і раку.

Наш настрій і добре самопочуття безпосередньо залежать від стану шлунково-кишкового тракту (ШКТ). Якщо турбує біль в животі, то неможливо думати ні про що, крім цього. На жаль, в наші дні практично у кожної людини трапляються ті чи інші розлади травлення, будь то підвищене газоутворення, нудота, запори, рідкий стілець та інше. Поширена і така проблема, як синдром роздратованого кишечника, при якій шлунково-кишковий тракт більш чутливий до негативних факторів і стресів, ніж у інших.

Часто ми не приділяємо належної уваги здоров’ю нашого шлунково-кишкового тракту. А між тим, коли він функціонує належним чином, корисні і необхідні речовини активно йдуть на підтримку здоров’я, а токсини і шлаки виводяться з організму.

Для здорового і повноцінного травлення дотримуйтесь простих рекомендації.

Такі прості поради не тільки зміцнять здоров’я шлунка і кишечника, але і допоможуть повернути стрункість фігури, піднімуть настрій і поліпшать загальне самопочуття, стан шкіри, волосся і нігтів.

  1. Міняємо раціон на більш «здоровий». Не варто сидіти на дієтах або повністю виключати улюблені продукти, досить в меншій кількості вживати жирну, смажену, рафіновану, солодку їжу.
  2. Роздрібнити раціон: між основними трьома прийомами їжі робіть невеликі перекуси з молочних продуктів, фруктів, овочів, горіхів. Це дозволить уникнути тривалих пауз, після яких слід переїдання.
  3. Контролюйте вживання жирів. Зробити це легко – перестаньте смажити все на сковорідці, користуйтеся грилем або духовкою. Це принесе користь кишечнику, печінки і серцево-судинній системі. Намагатися не вживати жирну їжу. Необхідно пам’ятати, що жир може міститися в їжі не тільки «в чистому вигляді», а й «в прихованому» – він додається в готові страви або використовується при їх виготовленні (торти, тістечка, випічка). Харчові жири затримують випорожнення шлунка, сприяючи виникненню закидів кислоти в стравохід.
  4. Готуйте їжу, а не користуйтеся напівфабрикатами, негативно впливають на здоров’я. Перевага повинна віддаватися вареної їжі або приготовленої на пару.
  5. Не поспішайте під час їжі і пийте більше води.
  6. Необхідно зменшити, а ще краще – відмовитися від вживання газованих напоїв, мінімізувати вживання алкогольних напоїв.
  7. Не зловживати сіллю і прянощами. Сіль, а також більшість прянощів і приправ сильно стимулюють вироблення кислоти і ферментів в шлунку, що може збільшувати тривалість перебування їжі в шлунку, приводити до виникнення закидання вмісту шлунку в стравохід.
  8. Уникати дуже або холодної їжі.
  9. Не використовувати післяобідній сон. Ухвалення горизонтального положення після їжі, може сприяти виникненню закидання вмісту шлунку в стравохід. Тому потрібно намагатися перебувати у вертикальному положенні (наприклад сидячи або здійснюючи прогулянку) не менше двох годин після прийому їжі. Також протягом цього часу не рекомендується займатися активними спортивними навантаженнями з нахилом тулуба, з участю черевного преса.
  10. Намагатися приймати їжу не пізніше, ніж за два-три години до сну. Перед сном можна випити молоко, вершки, прийняти одну чайну ложку сухого молока.
  11. Піднімати головний кінець ліжка. Якщо печія виникає в нічний час, одним і способів її запобігання є використання спеціального матраца або бруска, підставленого під ніжки ліжка з головного кінця. Висота підйому може бути невеликою – 15 см.
  12. Уникати тугих поясів. Чи не носити тісного одягу. Застосування тугих поясів, ременів сприяє збільшенню тиску усередині черевної порожнини і тим самим провокує занедбаність вмісту шлунку в стравохід.
  13. Тримати вагу свого тіла в нормі. Зниження ваги при його надлишку може зменшити ризик рефлюксу насамперед за рахунок зменшення тиску усередині черевної порожнини.
  14. Не палити! Нікотин тютюнових виробів стимулює секрецію кислоти в шлунку.

Дотримуючись цих рекомендацій, виключаючи тютюнопаління, вживання алкоголю, ведучи активний спосіб життя, можна запобігти не тільки захворювання шлунково-кишкового тракту, а й захворювання серцево судинної, ендокринної системи.