Інформація щодо нового коронавірусу 2019-nCoV та нової коронавірусної хвороби (COVID-19) станом на 10 годину ранку 26.03.2020 р.

166

31 грудня 2019 р. офіс ВООЗ у Китаї повідомив про кластер захворювань на пневмонію нез’ясованої етіології в китайському місті Ухань. 7 січня 2020 р.  вже було визначено, що етіологічним агентом є новий коронавірус (прийняте найменування – 2019-nCoV).

Спочатку спалах  пов’язували з перебуванням захворілих на  ринку морепродуктів в м. Ухані. Ринок був закритий 1 січня 2020 р.

12 січня 2020 р. у Китаї було секвеновано геном нового вірусу, що дозволило швидко розробити тест-системи для діагностики нової коронавірусної інфекції, яка отримала офіційну назву COVID-19. Ця інформація також є необхідною для розробки вакцини і лікарських засобів та досліджень, спрямованих на з’ясування походження вірусу. Натепер існує декілька версій походження вірусу, однак дослідження в цьому напрямку продовжуються.

Надалі почалося швидке розповсюдження вірусу в Китаї, у багатьох містах були введені серйозні карантинні заходи. Попри прийняті попереджувальні заходи, станом на 10 годину ранку 26.03.2020 р. випадки COVID-19 зареєстровані у 198 (+ 4) країнах  світу, у тому числі й в Україні.

Всього у світі зареєстровано 472763 випадки COVID-19, зокрема летальних 21306 (4,5%), одужало 114767 (24,2%).

Серед 336690 осіб, які натепер перебувають під наглядом, у 321889 (96%) хвороба перебігає легко або з симптомами середньої важкості, серйозний або критичний стан спостерігається у 14801 (4%) осіб. Серед 136073 осіб, спостереження за якими завершено, 114767 (84%) одужало, 21306 (16%) померло.

Найбільшу кількість випадків хвороби зареєстровано у Китаї (виявлено 81285 випадків, нових випадків за добу +67, летальних 3287, нових летальних випадків за добу +6); в Італії – 74386, летальних 7503; у США – 68489, нових випадків за добу +278, летальних 1032, нових летальних випадків за добу +5; в Іспанії – 49515, летальних 3647; у Німеччині – 37323, летальних 206; в Ірані – 27017, летальних – 2077; у Франції – 25233, летальних 1331; у Швейцарії – 10897, летальних 153; у Великій Британії – 9527, летальних 465; у Південній Кореї – 9241, нових випадків за добу +104 летальних 131, нових летальних випадків за добу +5; у Нідерландах – 6412, летальних  356.

В Україні зареєстровано 156 (+11 за добу) випадків коронавірусної інфекції COVID-19, з них 5 летальні.

За інформацією Центру громадського здоров’я МОЗ України, випадки виявлено:
Вінницька обл. — 1 випадок;
Волинська обл. — 2 випадки;
Дніпропетровська обл. — 2 випадки;
Донецька обл. — 1 випадок;
Запорізька обл. — 7 випадків;
Житомирська обл. — 2 (1 летальний) випадки;
Івано-Франківська обл. — 16 (2 летальних) випадків;
м. Київ — 34 випадки;
Київська обл. — 24 випадки;
Львівська обл. — 2 випадки;
Луганська обл. — 1;
Одеська обл. — 4;
Тернопільська обл. — 15 випадків (1 летальний;
Херсонська обл. — 1 випадок;
Чернівецька обл. — 42 (1 летальний) випадки;
Черкаська обл. — 2 випадки.

Одна людина одужала — повторне лабораторне дослідження не виявило вірусу в організмі.

За інформацією ООН, станом на 22.03.2020 р. в Італії захворіло 20% медичних працівників, що свідчить про необхідність бездоганного дотримання інфекційного контролю.

На початку клінічними ознаками нової інфекції, про які повідомляли, були лихоманка, у деяких випадках – кашель, виникнення утрудненого дихання та на рентгенограмі грудної клітки – пневмонічні інфільтрати в обох легенях. Надалі з’явилися повідомлення про діарею, як  одну з ознак інфекції, про поліорганне ураження на термінальних стадіях; потім – про можливість безсимптомного перебігу інфікування, про визначення вірусу в пробах фекалій деяких хворих. Останнє свідчить про те, що крім провідного крапельного механізму передачі збудника інфекції треба враховувати ризики реалізації і фекально-орального механізму.

Найпоширенішими симптомами COVID-19 у підтверджених випадках захворювання вважають лихоманку – підвищену температуру фіксували у майже 90% випадків. Далі йде сухий кашель – 70% випадків, у третині випадків – втома та вироблення мокротиння. Інші симптоми включають задишку, запалення горла, головний біль, біль у м’язах чи суглобах, озноб (Report of the WHO-China Joint Mission  on Coronavirus Disease 2019 (COVID-19), 16-24 February 2020).

Втрата здатності відчувати запахи й смаки може бути одним із симптомів інфікування коронавірусом. Американські лікарі розглядають ймовірність додати втрату нюху й смаку до переліку симптомів, які можуть свідчити про захворювання вірусом COVID-19. Зокрема, втрату здатності відчувати запах фіксували в людей, які були заражені коронавірусом, але не мали інших симптомів (AAO-HNS: Anosmia, Hyposmia, and Dysgeusia Symptoms of Coronavirus Disease, March 22, 2020). В Німеччині експерти також підтверджують, що ці симптоми спостерігали у 2 із 3 випадків зараження COVID-19, у Південній Кореї – 30% від усіх хворих.

22.03.2020 р. Американська академія офтальмології розіслала всім своїм членам попередження про те, що COVID-19 може викликати кон’юнктивіт з почервонінням ока і навколо очей.

Абсолютно безсимптомного перебігу хвороби практично не відбувається. У більшості пацієнтів, в яких фіксували зараження, симптоми хвороби все одно розвивались із часом. При цьому ВООЗ заявляє, що справжня кількість випадків безсимптомного протікання вірусу невідома.

Інкубаційний період  хвороби становить  1 – 14 днів.

Ризиком щодо важкого перебігу хвороби та летальності є похилий вік, серцево-судинні захворювання, діабет, хронічні захворювання органів дихання, гіпертонія. Серед дітей захворювання спостерігаються дуже рідко.

11 березня 2020 р. ВООЗ оголосила пандемію COVID-19. Поставлені основні стратегічні завдання, які потребують вирішення найближчим часом:

  • обмежити передачу вірусу від людини до людини, включаючи зменшення вторинних випадків серед близьких контактів та медичних працівників, запобігання подальшому міжнародному поширенню вірусу;
  • виявляти, ізолювати пацієнтів якомога раніше, включаючи надання оптимізованої допомоги;
  • виявляти невідомі раніше факти щодо клінічного перебігу,   механізмів та факторів передачі збудника інфекції, розробляти  методи лікування та прискорити розвиток діагностики, терапії та вакцин;
  • прискорити дослідження та інновації щодо нового коронавірусу.

 ЯК МІНІМІЗУВАТИ РИЗИК ІНФІКУВАННЯ СЕБЕ ТА ОТОЧУЮЧИХ (загальні принципи профілактики ГРВІ):

  • Уникати тісного контакту з людьми, які хворіють на ГРВІ;
  • Уникати масових заходів, де має місце скупчення людей;
  • Часто мити руки, особливо після безпосереднього контакту з хворими людьми або їх оточенням;
  • Дотримуватися загальних правил особистої гігієни;
  • Часто провітрювати приміщення, які відвідують потенційно хворі люди, забезпечувати вологе прибирання;
  • Використовувати респіратори при ймовірності спілкування з інфікованими людьми;
  • Хворим людям у разі спілкування зі здоровими користуватися масками, зокрема і в громадському транспорті;
  • Люди з симптомами гострої респіраторної інфекції повинні практикувати етикет кашлю (підтримувати відстань, прикривати рот під час кашлю і чхання одноразовими серветками або одягом, мити руки);
  • У разі виникнення ознак ГРВІ забезпечити максимальну ізоляцію хворого в домашніх умовах або в умовах стаціонару (у залежності від клінічного перебігу захворювання) та мінімізувати контакти оточуючих із ним;
  • Вчасно звертатися за медичною допомогою;
  • У медичних закладах підвищити ефективність інфекційного контролю.

Якщо у пацієнта є підозра на COVID-19 (повернувся з-за кордону, мав контакт із хворим на COVID-19, гостре ураження нижніх дихальних шляхів тощо), необхідно терміново зв’язатися за телефоном зі своїм сімейним лікарем або найближчим медичним закладом, повідомити про свій стан для подальшого вирішення питання щодо надання медичної допомоги і мінімізації ризику інфікування оточуючих.