Круглий стіл у ВР за участі представників НАМН України

695

Учасники Круглого столу:
Голова Міжфракційногодепутатського об’єднання з питань профілактики та боротьби з неінфекційними захворюваннями: О.Мусій
Представники:
Комітету з питань охорони здоров'я,
Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин,
Комітету з питань науки і освіти,
Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово- комунального господарства,
Комітету з питань економічної політики,
Комітету з питань правової політики та правосуддя,
Комітету з питань свободи слова та інформаційої політики,
Комітету з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму,
Перший заступник Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів: С.Мельничук,
Представники Європейського Регіонального Бюро ВООЗ та Бюро ВООЗ в Україні,
МОЗ, НАМН України та НМУ ім.О.О.Богомольця.
19 жовтня у Верховній Раді України відбулося засідання «круглого столу» на тему: «Міжсекторальна політика та реалізація комплексних заходів для забезпечення здорового харчування населення України з метою попередження і контролю неінфекційних захворювань».

Національну академію медичних наук України на заході представили:

О.Гульчій (начальник науково-координаційного управління НАМН України),
Н.Харченко (головний гастроентеролог МОЗ України),
О.Шадрін (головний дитячий гастроентеролог МОЗ України)

Професор Олеся Гульчій виступила із доповіддю на тему: "Національна стратегія боротьби з неінфекційними захворюваннями (НІЗ) у глобальному контексті: міжсекторальний підхід і роль наукових досліджень".

Учасники «круглого столу» зазначили, що у 2015 році в Україні розпочато реалізацію Національного плану заходів з імплементації та реалізації програми Європейського Союзу «Європейська стратегія здоров’я – 2020» щодо неінфекційних захворювань, невід‘ємною складовою якого є заходи, що стосуються покращання харчування населення України.

В ході засідання «круглого столу» обговорювалися основні стратегічні напрями профілактики неінфекційних захворювань як основного чинника в структурі передчасного старіння, інвалідності та смертності населення, а також фактори ризику їх поширення, питання моніторингу найбільш поширених в Україні та світі захворювань (серцево-судинні, онкологічні захворювання, діабет, хронічні респіраторні захворювання), міжсекторального підходу та ролі неурядових організацій для їх попередження тощо.
Усі учасники слухань констатували значну поширеність серед населення України неінфекційних захворювань та дефіцитних станів, обумовлених нераціональним харчуванням, та наголошували на важливій ролі здорового харчування у їх профілактиці.

Також наголошувалося на необхідності застосування міжсекторального підходу у профілактиці неінфекційних захворювань, посилення наукової та просвітницької складової у цій сфері з метою забезпечення:  імплементації в Україні засад Європейської політики «Здоров’я – 2020»; мінімізації впливу факторів ризику виникнення найбільш поширених в Україні та світі неінфекційних захворювань; побудови сприятливого для здоров’я середовища; формування у населення дбайливого та відповідального ставлення до власного здоров’я; мотивації дотримання принципів здорового способу життя; моніторингу, попередження та раннього виявлення неінфекційних захворювань; пріоритетного розвитку первинної ланки охорони здоров‘я та сімейної медицини на основі сучасних стандартів профілактики, діагностування та лікування.

За результатами проведення «круглого столу» учасниками ухвалено рішення про створення робочої групи з метою напрацювання законодавчих пропозицій з питань регулювання маркетингу харчових продуктів із значним вмістом, цукру, жиру і солі, спрямованого на дітей та підлітків, а також законодавчої регуляції вмісту трансжирів у харчових продуктах.