Міжнародний день шкільного харчування ( 14 березня) покликаний звернути увагу суспільства на важливість якісного та збалансованого харчування в школах. Адже від того, яку вони споживають учні щодня, залежить їх фізичний і психічний розвиток та здоров’я, що впливає на загальний рівень здоров’я населення.
В Україні триває реформа шкільного харчування, спрямована на покращення якості та харчових продуктів у навчальних закладах, впровадження сучасних стандартів безпеки харчування, оновлення меню, а також модернізацію шкільних харчоблоків.
Фахівці ДУ «Інститут громадського здоров’я ім. О.О. Марзєєва НАМН України» беруть участь у реформах, зокрема, долучаючись до розробки та удосконалення нормативних документів, що випускають норми харчування в закладах, вимоги до якості продукції, технологічну документацію для приготування напоїв та страв, а також складання меню для харчування дітей різних вікових груп.
ДУ «Інститут громадського здоров’я ім. О.М. Марзєєва НАМН України» проводить дослідження щодо харчових звичок і харчової поведінки школярів, аналізує особливості раціону сучасних дітей та рівень споживання основних груп харчових продуктів.
Фахівці наукової установи вивчають потреби дітей, які потребують спеціального дієтичного харчування, з наданням можливості їх доступу до шкільного харчування. Завдяки проведеній роботі в Україні запроваджуються сучасні підходи до шкільного харчування, що сприяє покращенню здоров’я дітей та населення в цілому.
Джерело інформації: ДУ «Інститут громадського здоров’я ім. О.М. Марзєєва НАМН України»