В рамках співпраці зі спеціалістами Медичного університету Доккіо підготовлено наукову публікацію «137Cs daily intake with the foodstuff in the selected cohort of the village Narodychi 30 years after the Chornobyl accident»
Посилання: Buzynnyi, M., Kimura, S., Didukh, M. et al. 137Cs daily intake with the foodstuff in the selected cohort of the village Narodychi 30 years after the Chornobyl accident. Environ Monit Assess 197, 305 (2025). https://doi.org/10.1007/s10661-025-13759-3
Радіаційна аварія на Чорнобильській АЕС, що сталася 26 квітня 1986 року, призвела до масштабних викидів радіоактивності в навколишнє середовище. Її наслідки — радіонуклідне забруднення ґрунтів, сільськогосподарської продукції, дикорослих грибів і ягід — проявляються навіть через десятиліття. Одним із найбільш постраждалих від Чорнобильської катастрофи регіонів стала Житомирська область (Полісся). Ґрунти Українського Полісся (північ України) мають високі коефіцієнти переходу 137Cs, що призводить до відповідного забруднення харчових продуктів, особливо молока та лісових продуктів.
Поточне дослідження мало на меті розрахувати та проаналізувати індивідуальне добове споживання 137Cs у когорті сільських жителів на основі регулярного відбору проб та вимірювання радіоактивності добових харчових раціонів кожної сім’ї та з урахуванням кількісних показників споживання їжі кожним членом когорти протягом 2 років. Щомісячні дослідження концентрації активності 137Cs у харчових продуктах проводили для вивчення особливостей радіоактивності дієти та оцінки їх впливу на відповідне добове споживання для вибраної когорти (11 сімей, від 2 до 6 членів у сім’ї, загалом 34 особи), які проживали в с. Народичі. Добове надходження 137Cs розраховували шляхом поєднання щоденних сімейних анкетних даних та індивідуальних даних про концентрацію активності 137Cs у відповідній родині в той самий день.
Індивідуальні оцінки річної дози опромінення були зроблені на основі відповідних статистичних оцінок споживання 137Cs з їжею та залежних від віку коефіцієнтів доз. Вимірювання радіоактивності 137Cs харчових продуктів показали, що в домашніх овочах, фруктах і ягодах міститься від одного до десятків Бк/кг. Молочні та молочні страви містять у готових перших і других м’ясних стравах від десятків до кількох сотень, у тому числі з додаванням лісових грибів, іноді до кількох сотень Бк/кг. Розрахунки показують, що добове надходження 137Cs з раціону для різних членів когорти коливалося від 0,1 до 704 Бк. Це залежить від змін радіоактивності протягом року в сімейному продуктовому кошику та індивідуальних уподобань у споживанні їжі відповідними членами сім’ї, особливо молока та молочних продуктів, а в більшій мірі продуктів лісового походження: лісових ягід і грибів, причому у чоловіків вона була вищою.
Статистичні дані щодо щоденного споживання 137Cs значно відрізняються залежно від членів когорти та сімей. Консервативні оцінки дози опромінення когорти для кожного року є нижчими 0,33 мЗв/рік, тоді як відповідне середнє майже вдвічі вище на другому році. Показано, що річна ефективна доза опромінення людини визначається продовольчим кошиком і харчовими звичками сім’ї. Просвітницька робота щодо уникнення певних харчових продуктів має бути важливою для запобігання високому споживанню 137Cs з їжею.
Джерело інформації: ДУ «Інститут громадського здоров’я ім. О.М. Марзєєва НАМН України»