FODMAP – дієта при Синдромі подразненого кишечника

37890

Синдром подразненого кишечника (СПК) – це функціональний розлад травлення в кишечнику, яке не пов’язане з органічним ураженням. Кожен 10 житель планети страждає від чутливого кишечника. При цьому жінки схильні до СПК вдвічі частіше, ніж чоловіки.

Хвороба супроводжується рецидивуючим болем або дискомфортом в животі, які з’являються хоча б один раз на тиждень і зменшуються після випорожнення. Змінюється як частота дефекації, так і форма стільця.

  Причини підвищення чутливості кишечника:

  • перенесена кишкова інфекція;
  • стресові фактори, депресія;
  • нераціональне харчування впродовж тривалого часу;
  • вживання великої кількості газоутворюючих продуктів, жирної їжі;
  • вживання великої кількості кофеїновмісних напоїв;
  • алкогольні напої в надмірної кількості;
  • прийом окремих медикаментів.

 

Чинниками, які призводять до СПК є – мікрозапалення в кишечній стінці і порушення якісного складу мікрофлори кишечника. Ці чинники призводять до того, що м’язовий шар кишечника змінює свою рухливість, стає або гіперактивним, або з’являється спазм. Підвищується чутливість нервових рецепторів, які містяться в стінці кишечника, вони стають більш сприйнятні до болю, і до ферментів, які регулюють роботу кишечника.

Для зменшення проявів гіперчутливості кишечника рекомендується:

  • здоровий спосіб життя;
  • фізичні вправи;
  • психологічні рівновага;
  • виключення алкоголю. Жирної, гострої, газоутворюючої їжі;
  • зменшення кількості і розмірів порції;
  • дієта з низьким вмістом FODMAPs

 

«FODMAP» – це абревіатура, що означає: ферментовані олігосахариди, дисахариди, моносахариди та поліоли. Дієта з низьким вмістом FODMAP, була розроблена австралійськими дослідниками в 2005 році і направлена на зменшення симптомів СПК шляхом видалення з раціону певних вуглеводів.

По всьому світу були проведені дослідження, які довели ефективність цієї дієти у пацієнтів з СПК.

FODMAP – це короткоцепочечні вуглеводи, які мають низьку молекулярну масу, та за допомогою осмотичного ефекту, збільшують водний вміст тонкого кишечника, і враховуючі, що вони легко ферментуються бактеріями, збільшують продукцію газу в просвіті кишки. Наслідком цього є – розтягнення стінок кишечника, яке провокує біль і дискомфорт.

Продути з великим вмістом FODMAP

Фруктоза

Лактоза

Фруктани і галактани

Поліоли

Яблукі

Груші

Кавун

Виноград

Мед

Фруктові соки

Сухофрукти

 

 

Молоко (коров’яче, козине)

Йогурт

М’які сири

Домашній сир

Згущене молоко

Морозиво

Заварний крем

 

Пшениця

Жито

Соя

Ячмінь

Бобові

Горіхи (фісташки, кеш’ю)

Часник, цибуля

Капуста

Буряк

Персик

 

Цукрові сирти (сорбітол, ксілітол, манітол)

Гриби

Цвітна капуста

Кісточкові плоди (абрикос, вишні, черешні, ожина, хурма, слива, авокадо)

 

Продути з низьким вмістом FODMAP

Фрукти

Банани, цитрусові, малина, полуниця, чорниця

Овочі

Морква, огірок, баклажан, імбир, спаржева квасоля, оливки, перець, картопля, шпинат, томати, цукіні, гарбуз

Молочні продукти

Вершкове масло, безлактозне молоко, безлатозний йогурт, тверді сири

Крупи

Гречка, кукурудза, овес, кіноа, рис, пшоно

Горіхи та насіння

Грецьки горіхи, арахіс, фундук, кедрові горіхи, гарбузове та соняшникове насіння

Джерела протеїну

Яловичина, курка, свинина, телятина, риба, яйця, тофу

 

FODMAP дієта не є обмежувальною. Слідування цьому харчуванню не означає повного і довічного виключення продуктів з «забороненого» списку. Мова йде о скорочені споживання продуктів з великою кількістю FODMAP до такої міри, що дозволить позбутися симптомів СПК. Данні досліджень Стенфордського університету пропонують жорсткі обмеження на перші шість тижнів. Після цього періоду можна поступово вводити продукти які містять FODMAP, але вводити їх треба по одному і слідкувати за самопочуттям, в цьому допоможе ведення харчового щоденника.

Пацієнтам з СПК дотримання FODMAP-дієти принесе значне полегшення.

Інформація надана ДУ “Інститут гастроентерології НАМН України”.