Святковий стіл для гарного самопочуття

711

Усі ми любимо свята та не уявляємо новорічних свят без застілля з великим вибором страв, які так хочеться скуштувати. Цього року пропонуємо Вам зустріти свята не тільки смачно, а й з користю для свого організму, тому гастроентеролог ДУ «Національний інститут хірургії та трансплантології ім. О.О. Шалімова НАМН України» Ладижець Олександра Іванівна надає такі поради:

– Основне правило – не переїдати. Краще їсти частіше, але меншими порціями та вживати їжу кожні 3-4 години.

– Після кожного прийому їжі повинен відчуватися невеликий голод (бажання через 3-4 годинки знову до столу)

– Надавати перевагу стравам зі свіжих та якісних продуктів.

– Обмежити об’єм страв, які містять субпродукти, а саме: різноманітні соуси, магазинні консерви, ковбасні вироби, тощо.

– Обирати якісні алкогольні напої, вживати їх в адекватних дозах, не комбінувати різні види алкоголю.

– Уникати коктейльних виробів.

– Обов’язково вживати звичайну воду, окрім алкогольних та безалкогольних напоїв.

Якщо ж втриматися не вдалося, радимо:

– Прийняти ферментні препарати типу  згідно інструкції.

– Прийняти препарати, які підвищують перистальтику кишківника.

– Додати адекватне рясне пиття столової, мінералізованої, негазованої рідини не менше ніж 1,5 л на добу.

Якщо з’явилася підозра на харчове отруєння, варто звернутися до сімейного лікаря. Перед зверненням дозволяється самостійно вжити сорбенти.

Інформація надана ДУ «Національний інститут хірургії та трансплантології ім. О.О. Шалімова НАМН України»