До питання закупівлі продуктів дитячого та шкільного харчування

161

За ініціативи Київської торгово-промислової палати (КПП) 24 травня 2024 року відбувся круглий стіл на тему «Продажі продуктів харчування через Електронний каталог товарів та закупівель на e-tender “Prozorro Market”: Як розширити ринок збуту під час війни. Основні виклики та перспективи, які дає “Prozorro Market”».

Актуальність цієї теми підтверджена зверненням до КПП представників бізнесу, які є постачальниками продуктів харчування на e-tender “Prozorro Market”. Круглий стіл проходив під головуванням Президента Київської торгово-промислової палати Засульського Миколи Васильовича, в присутності Сізікової Людмили Вікторівни – Першого віцепрезидента Київської торгово-промислової палати, Євгена Якубовського – директора ДУ «Професійні закупівлі»,    Ткаченка Миколи Миколайовича – генерального директора ДП «Прозорро», Міркєєва Юрія Володимировича – заступника начальника Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини-начальника відділу державного контролю Головного управління ДПСС в м. Києві, Степаняка Ореста – керівника команди реформи шкільного харчування та 49 учасників. Із них начальники Управління освіти Державної адміністрації 15 районів м. Києва, директори 12 провідних підприємств-постачальників молочної харчової продукції на «Prozorro Market» та один із ініціаторів заходу Михайлова Раїса Василівна – директор ТОВ «ФІРМА «ФАВОР».

У круглому столі в якості спікера брала участь завідувачка лабораторії гігієни харчування та безпечності харчової продукції ДУ «Інститут громадського здоров’я ім О.М.Марзєєва Національної академії медичних наук України» доктор медичних наук, професор Марія Павлівна Гуліч, яка висловила свою думку щодо «Впливу нових правил закупівель на якість продуктів дитячого та шкільного харчування, що постачаються». Вона зупинилася на значенні харчування як одного із основних елементів росту, розвитку та збереження здоров’я дитини. Особливу увагу заслуговує питання харчування дітей шкільного віку. В Україні за ініціативою і під патронатом першої леді відбувається реформування шкільного харчування спрямованого на забезпечення здорового, якісного та безпечного харчування дітей. Марія Павлівна Гуліч наголосила, що викликає велике занепокоєння закупівля продуктів харчування для дітей через “Prozorro Market” на основі єдиного методу закупівлі – «запит ціни пропозицій постачальників». В основі такої закупівлі лежить винятково ціновий критерій при визначенні переможця, а переможцем відбору автоматично стає постачальник із найдешевшим товаром. Зниження ж ціни продукту, як правило, забезпечується заміною харчових інгредієнтів на менш якісні та більш дешеві та використанням харчових добавок. Це призводить до зниження якості і харчової цінності продуктів. Саме такі маніпуляції і виконують недобросовісні виробники. В системі ж закупівель на “Prozorro Market”, нажаль, кваліфікація постачальників занадто спрощена. Також не передбачено документальне підтвердження якості та безпечності харчових продуктів. Такі зміни в закупівлях можуть призвести до закупівель низькоякісних продуктів харчування, без підтвердження їх відповідності вимогам технічного регламенту, але з низькою демпінговою ціною. В таких обставинах заклади освіти змушені купувати продукти для шкільного харчування, зокрема молочну продукцію, за принципом найнижчої ціни, за відсутністю підтвердження якості та отримувати товар низької якості (чи невідомого походження). Як наслідок – пряма загроза життю і здоров’ю дітей.

Марія Павлівна Гуліч запропонувала: при закупівлях на e-tender та “Prozorro Market” харчових продуктів дітей розробити механізм використання не цінових факторів, а, перш за все, враховувати всі критерії оцінки виробника, передбачені законом «Про публічні закупівлі», а також додавати в профілі продукції інформацію про якість товарів та вимагати відповідні документи під час додавання товару до е-каталогу (декларацій про відповідність Технічному регламенту, якісні посвідчення/декларації про якість, протоколи випробовування продукції, сертифікати ISO). Або повернутися до закупівлі продуктів дитячого та шкільного харчування в системі «Prozorrо».

Ця пропозиція отримала багато позитивних відгуків від учасників круглого столу, про що видно було з дискусії, а також з листа-подяки від організаторів круглого столу.

 

Джерело публікації: ДУ «Інститут громадського здоров’я ім О.М.Марзєєва Національної академії медичних наук України»

https://health.gov.ua/structure/research-departments/laboratory-of-nutrition-hygiene-and-safety-of-food-products/24-05-2024-round-table-on-food-sales-through-the-electronic-catalog-of-goods-and-procurement-on-e-tender-prozorro-market/