ЯК ПЕРЕЖИТИ СПЕКУ БЕЗ ШКОДИ ДЛЯ ЗДОРОВ’Я ? ПОРАДИ КАРДІОЛОГА

2946

Червень нинішнього року хоч і видався спочатку прохолодним, але літо є літо. Аномальна спека створює ризики для здоров’я, кажуть фахівці. Особливу обережність слід проявляти людям, які мають патологію серцево-судинної системи (ССС). У групі ризику люди старше 55 років, маленькі діти до 3 років, люди, які мають хронічні захворювання – цукровий діабет, бронхіти, гастрити, ішемічну хворобу серця. Зв’язок між спекою та серцево-судинними захворюваннями (ССЗ) найпряміша. У період спеки найчастіше виникають: інфаркти, інсульти, відбувається загострення ішемічної хвороби серця (ІХС), гіпертонії. Це пов’язано з тим, що організм втрачає багато рідини і мінеральних солей – калію, магнію та ін. Кров згущується, збільшується ризик утворення тромбів.

Під час сильної спеки у людей зі слабким серцем збільшується частота серцевих скорочень, підвищується, а потім падає артеріальний тиск, частішає дихання, рефлекторно розширюються судини шкіри і периферичні судини, температура шкіри підвищується, набрякають ноги, згущується кров, зростає ймовірність утворення тромбів. Особливо шкідливі для здоров’я різкі температурні скачки. Перший час роботі серця допомагають резервні сили організму, але вони не безмежні. Тривала теплова атака може погіршити самопочуття людей із слабким серцем і підвищеною метеочутливістю, викликати теплове «виснаження», тепловий удар, в групах високого ризику можливий навіть летальний результат. Основним механізмом регуляції в разі перегрівання є посилене потовиділення. На тепло сприйняття впливає не тільки температура навколишнього середовища, але також вологість і інтенсивність руху повітря. Особливо несприятливо поєднання високої температури і підвищеної вологості.

У спеку необхідно дотримуватися наступних рекомендацій:

  •  Уникайте прямих сонячних променів. Краще перебувати в тіні.
  •  По можливості обмежте час перебування на вулиці
  •  Носіть світлий просторий одяг з натуральних тканин. До речі одяг із синтетичних тканин може призвести до шкірних захворювань в таку спеку.
  • Носіть головний убір, особливо це стосується осіб старше 55 років. Ходіть з парасолькою, парасолька прекрасно захищає від сонячних променів.
  • Поменше проводите часу за кермом. Через спеку значно знижується уважність і зібраність водія, порушуються деякі реакції, і, як наслідок, підвищується кількість ДТП.
  • Пийте більше рідини і вживайте фрукти, це основний постачальник мінеральних солей і вітамінів. Фрукти можна вживати в необмеженій кількості. Воду краще пити кип’ячену, охолоджену до кімнатної температури або негазовану мінеральну воду. Слідкуйте, щоб вода не була холодною, так як в спеку збільшується ризик захворіти на ангіну і ГРЗ, в зв’язку з тим, що відбувається зниження імунітету.
  • Купання – це хороший спосіб охолодити організм. Тільки слід дотримуватися правил купання і ні в якому разі не вживати алкоголь.
  • Не охолоджуйте занадто повітря в оселі кондиціонером або вентилятором
  • Не варто збільшувати фізичне навантаження, організму і так важко. Спека це вже навантаження на ССС.
  • Особам, які страждають на серцево-судинні та легеневі захворювання, не рекомендується користуватися міським транспортом в спекотний час доби.
  • Кардіологи радять уникати влітку вживання алкоголю, особливо це стосується важких алкогольних напоїв.
  • Хворим із захворюваннями серцево-судинної системи необхідно чітко виконувати рекомендації лікаря і вчасно приймати призначені медикаменти. Людям, що страждають на артеріальну гіпертонію, необхідно регулярно контролювати свій артеріальний тиск. Хворим на цукровий діабет потрібно більш ретельно стежити за рівнем цукру в крові.
  • Особам, які приймають антибіотики, категорично не рекомендується перебувати на сонці, так як деякі антибіотики підвищують чутливість до ультрафіолету, що призводить до сонячних опіків шкіри. Те ж саме стосується людей, які страждають на онкологічні захворювання та які отримують хіміотерапевтичні препарати.
  • В жарку погоду слід випивати близько 2-2,5 літра рідини, хворим на ССЗ кількість рідини коригується залежно від важкості їх стану. Тамувати спрагу краще прохолодними, а не холодними, напоями: кип’яченою водою, негазованою мінеральною водою, зеленим чаєм, соками, але не кавою або пивом.
  • Для тамування спраги рекомендується пити невеликими порціями (по 100-200 мл) через кожні 20-30 хв. Не пийте дуже холодні напої, холодна (нижче 20 градусів) вода спрагу практично не втамовує і майже не всмоктується, поки не нагріється до температури тіла. Доцільно більшу частину рідини випивати вранці та у вечірні години, коли спека спадає
  • Вода повинна надходити не тільки з питвом – можна обтирати шкіру мокрими серветками або рушником
  • Скорочуємо калорійність раціону. Потреба в енергії в жарку погоду знижується приблизно на 5%, а отже, нашому організму влітку потрібна менш калорійна їжа.
  • Забуваємо про жирне м’ясо, торти, млинці і олів’є, налягаємо на овочі, фрукти і молочні продукти. Однак це зовсім не означає, що потрібно повністю відмовитися від жирів. Фахівці з харчування рекомендують наступний добовий раціон в спеку:• 28% жирів (з них 2/3 припадає на рослинні жири);• 55% білків (рослинні і тваринні білки в співвідношенні 50 х 50);• 17% вуглеводів.
  • Дієтологи рекомендують зміщений режим харчування, коли основні прийоми їжі переносяться на прохолодну пору доби. Снідати краще якомога раніше – в 6-7 ранку. Обід – до настання полуденної спеки, в 11-11: 30. Вечеря – о 18:00. Для тих, хто не може заснути на порожній шлунок, передбачений невеликий перекус в 20-21: 00.При цьому калорійність добового раціону повинна розподілятися наступним чином: • сніданок – 35%;• обід – 25%;• вечеря – 25%;• пізній перекус – 15%. Бажано харчуватися часто, малими порціями.
  • Вживайте продукти, багаті калієм: печену картоплю, сир, смородину, горіхи, курагу, банани. Оптимальною для серця вважається так звана середземноморська дієта, яка включає помірна кількість риби, трохи м’яса, йогурти, оливкова олія, картопля, горіхи, овочі, фрукти, зелень.
  • У розпал літньої спеки найпростіше влаштовувати собі розвантажувальні дні, проведені на воді, фруктах, овочах, салатах
  • І не забуваємо досолювати їжу трохи більше, ніж зазвичай. До речі: у спеку ми частіше звичайного схильні до різних кишкових інфекцій, тому необхідно дуже ретельно мити фрукти, овочі і зелень. Швидкопсувні продукти зберігати в холодильнику. Не купувати кондитерські вироби з кремом.

Використовуючи ці прості заходи профілактики, можна легше перенести спекотні дні і уникнути погіршення стану здоров’я.

Інформація надана ДУ “Нацiональний iнститут терапії iменi Л.Т. Малої НАМН України”