Кроки реалізації реформи шкільного харчування

76

4 червня 2024 року відбулася робоча нарада Міністерства освіти і науки України та команди реформи шкільного харчування для підведення підсумків роботи над Збірником рецептур страв шкільного харчування та окреслення подальших дій щодо апробації, рецензування та видання збірника.

Нарада проходила в Національному університеті харчових технологій під головуванням Сташківа Андрія – заступника Міністра освіти і науки України, у присутності Шевченка Олександра – ректора Національного університету харчових технологій; Степаняка Ореста – голови Національної асоціації громадського харчування, керівника Команди реформи шкільного харчування; Скапи Тетяни – державного експерта експертної групи з питань формування державної політики щодо здорового способу життя та факторів ризику Директорату громадського здоров’я МОЗ України; Гуліч Марії – завідувачки лабораторії гігієни харчування та безпечності харчової продукції ДУ «Інститут громадського здоров’я ім. О. М. Марзєєва НАМН України»; Шевченко Анастасії – експерта Команди реформи шкільного харчування; Басюк Дарії – експерта Міністерства освіти і науки України та 36 представників робочої групи – фахових спеціалістів високої кваліфікації.

Відповідно до Стратегії реформування системи шкільного харчування на 2023 – 2027 роки, що затверджена розпорядженням Кабінету Міністрів України від 27.10.2023 р. № 990-р, з 1 грудня 2023 було організовано роботу з підготовки Збірника рецептур та технологічних карт страв для шкільного харчування. На нараді були озвучені підсумки роботи за цей час та визначено перспективи ІІ етапу роботи щодо розробки Збірника рецептур шкільного харчування у контексті реалізації реформи шкільного харчування. Представлено сучасний концепт Збірника рецептур шкільного харчування: досвід, інновації, кроки до втілення. Заслухані звіти про роботу керівників робочих підгруп.

У якості спікера в нараді брала участь завідувачка лабораторії гігієни харчування та безпечності харчової продукції ДУ «Інститут громадського здоров’я ім О.М.Марзєєва Національної академії медичних наук України» д. мед. н, професор Марія Гуліч.

Вона підкреслила, що реформування шкільного харчування спрямовано на забезпечення здорового, якісного та безпечного харчування дітей. Зупинилась на тому, що фахівці Інституту мають великій досвід в опрацюванні трьох попередніх Збірників рецептур та технологічних карт страв для шкільного харчування (2019, 2022, 2024 років).

Зазначила необхідність комплексного підходу та тісної співпраці харчових технологів і медиків у подальшій роботі ІІ етапу над Збірником. Висловила свою думку про необхідність при підготовці технологічних карток обов’язково зазначати можливість використання страви у безглютеновій та/або безлактозній дієті для дітей з особливими дієтичними потребами.

Зупинилася на необхідності виділити в окрему главу страви, призначені до використання у одноразовому режимі харчування у закладах загальної середньої освіти.

Запропонувала розглянути можливість проведення міжнародних науково-практичних конференцій для обміну та популяризації досвіду, досягнутому в Україні при розробці Збірника рецептур та технологічних карт страв для здорового, якісного та безпечного шкільного харчування відповідно до Стратегії реформування системи шкільного харчування.

За результатами обговорення І етапу роботи над Збірником рецептур шкільного харчування, у контексті реалізації реформи шкільного харчування, була прийнята «Резолюція робочої наради Міністерства освіти і науки України та команди реформи шкільного харчування». У Резолюції учасники наради позитивно оцінили роботу І етапу створення Збірника рецептур шкільного харчування та узгодили наступні кроки по підготовці видання .

Джерело інформації: ДУ “Інститут громадського здоров’я ім. О. М. Марзєєва НАМН України”