Корисні звички здорового харчування для дітей

5058

У дитячому віці організм людини поступово адаптується до життєвих умов довкілля, травна система не є виключенням в цьому процесі. Сталий рівень продукції ферментів досягається до 12-річного віку. Саме харчування в цей період життя формує фундамент для здоров’я в майбутньому. Тому в питаннях харчування дитини батьки повинні проявити максимум уваги.

Організму, який розвивається, для підтримки процесів росту потрібна достатня кількість енергії. Отже, харчування дитини повинне відповідати її енергетичним запитам. Основним джерелом енергії для людини є вуглеводи. Велика кількість корисних вуглеводів міститься в крупах, овочах та фруктах. Не слід задовольняти потреби дитини лише легкозасвоюваними вуглеводами, а це макаронні та борошняні вироби, солодощі, соки та солодкі напої. Тому різноманітні каші, овочеві страви є для дітей основою щоденного харчування.

Важливо звертати увагу на достатню кількість тваринного білка в раціоні дитини (молочні продукти та м’ясо), оскільки тільки він є джерелом незамінних амінокислот, необхідних дитині для повноцінного росту та розвитку. Тому вегетаріанське харчування не рекомендується в дитячому віці. Слід віддавати перевагу стравам з невеликою кількістю тваринного жиру. Не варто додавати в раціон дитини наваристі м’ясні бульйони.

Останнім часом м’ясні напівфабрикати, ковбасні вироби містять такі компоненти як нітрати і нітрити, що є канцерогенами. Тому ці продукти харчування в дитячому меню слід обмежувати. Нітрати так само містяться в овочах, особливо часто отруєння у дітей виникають від овочів, що вирошуються в теплицях. Для зменшення кількості нітратів овочі можна вимочувати в холодній воді протягом 30-40 хвилин. Також можна варити їх дрібно порізаними. У цих випадках близько 50% нітратів переходить у воду. Десята частина нітросполук накопичується в шкірці фруктів і овочів. Тому перед тим, як дати дитині фрукти або овочі, необхідно очистити їх від шкірки. Також не слід вживати продукти зі штучними фруктовими наповнювачами.

У харчуванні дитяти основний пріоритет необхідно приділяти природним продуктам, які створила для нас природа. Чим менший процес хімічної і фізичної обробки пройшли продукти харчування, тим більшу цінність вони мають. Особливо це стосується вітамінів. Для максимального збереження корисних властивостей продуктів намагайтеся піддавати їх мінімально можливій термічній обробці. Зазвичай продукти дитині варять на пару або запікають.

Слід пам’ятати про те, що здоровою дитина може стати, лише якщо вона з їжею отримує достатню кількість кальцію для формування кісткової тканини. Традиційними джерелами цього елементу є молочні продукти (молоко, сир), тому батьки неодмінно повинні включати їх у раціон своєї дитини.

В харчуванні дітей різного віку варто обмежувати вживання солодощів. Наявність солодких продуктів у раціоні може призводити до посиленого бродіння в травному тракті та спричинити розлади мікробіоти кишечнику. Надмірне бродіння може сприяти порушенню травлення, алергійним реакціям та порушенню всмоктування поживних речовин та мікроелементів. До трирічного віку бажано не вживати цукерки та шоколад.

Згідно рекомендаціям Європейської Асоціації гастроентерологів, гепатологів та нутріціологів (ESPGHAN, 2017), споживання вільних цукрів слід зменшити та мінімізувати до <5% споживаної енергії у дітей та підлітків у віці від ≥2 до 18 років. Слід уникати додавання цукру для дітей віком до 2 років. П’ять відсотків щоденної енергії для 3-річної дитини еквівалентно <13 г вільного цукру на добу (тобто <3 чайні ложки), які містяться в середньому у 170 мл фруктового соку. Для дітей віком від 7 до 13 років споживання вільного цукру становить 5-6 чайних ложок на добу. Ці рекомендації ESPGHAN по вживанню вільного або доданого цукру ґрунтуються на доказовій базі й спрямовані на зменшення ризику серцево-судинних, дисметаболічних захворювань серед дітей (надмірна вага та ожиріння, підвищення артеріального тиску і рівня сечової кислоти, дисліпідемія, неалкогольна жирова хвороба печінки, резистентність до інсуліну та цукровий діабет 2 типу), а також для підтримки якості дитячого харчування.

Здорові підходи до харчування та вживання напоїв слід встановлювати ще в грудному віці, з метою запобігання негативним наслідкам для здоров’я у пізнішому дитинстві та дорослому віці. Цукор бажано вживати як частину основного прийому їжі та у натуральній формі, як тваринне молоко, несолодкі молочні продукти та свіжі фрукти, а не як солодкі напої, фруктові соки, смузі або підсолоджені молочні продукти. Солодкі напої слід замінити водою або несолодкими молочними напоями. Здорове, добре збалансоване харчування містить цукри, що зустрічаються в природі, як невід’ємні компоненти цільних продуктів (тобто в межах цілих фруктів, овочів, молока та молочних продуктів та деяких зерен). Додані цукри не є необхідним компонентом харчування у здорових дітей. Забезпечуючи великою кількістю калорій, солодощі сприяють зменшенню апетиту дитини і, як наслідок, зменшенню поживних речовин в раціоні дитини.

Рекомендованою рідиною для втамування спраги немовлят після введення твердої їжі є вода. Немовлятам не можна давати напої, що містять цукор, у пляшках або тренувальних чашках. Рекомендованими напоями для дітей та підлітків є вода, мінеральна вода або фруктовий, трав’яний чай без додавання цукру.

І головне, пам’ятайте, що корисні звички в харчуванні дитини формуються тільки за вашим особистим прикладом. Нехай ваші дітки ростуть здорові та щасливі, а ми Вам в цьому допоможемо.

З турботою про ваших дітей відділення дитячої гастроентерології ДУ «Інститут гастроентерології НАМН України».