Гуліч М.П., Петренко О.Д.
Лабораторія профілактики аліментарно-залежних захворювань, ДУ «Інститут громадського здоров’я ім, О.М.Марзєєва НАМН України»
- Слідкуйте за якістю продуктів, перевіряйте терміни придатності, дотримуйтесь умов зберігання та правил гігієни. Виключіть з раціону дитини продукти, що швидко псуються – торти, тістечка з кремом, не купляйте випічку з м’ясом, м’яким сиром. Адже літо – час пікової захворюваності на харчові отруєння та кишкові інфекції.
- Забезпечте оптимальний питний режим дитини! Пам’ятайте, для кожного віку – своє оптимальне споживання рідини. 1-3 річна дитина потребує приблизно 1 л рідини на добу, дошкільник – 1,4 л, діти шкільного віку – 1,7-2,2 л.
- Віддайте перевагу негазованій питній воді, домашнім не солодким компотам, чаю. Давайте дитині питну воду та напої рівномірно, протягом дня, невеликими порціями. Не давайте дітям солодкі газовані напої.
- Майте на увазі, інтенсивні фізичні навантаження (заняття спортом, танцями, рухливі ігри) сприяють додатковій втраті рідини організмом, яку необхідно компенсувати.
- Обмежте споживання дитиною цукру та продуктів з ним, солі та солених продуктів а також продуктів, що містять смако-ароматичні речовини та гострі спеції. Все це викликає спрагу.
- Включайте в харчування дитини якомога більше свіжих овочів та фруктів, при приготуванні страв використовуйте сезонні продукти.
- В жаркий період обмежте споживання жирних м’ясних страв, насичених м’ясних бульйонів, ковбасних виробів та гострих сирів. Натомість запропонуйте дитині овочеві та круп’яні страви, в якості джерела білка – страви з молока, яєць, риби, нежирного м’яса.
- Обов’язково включайте в раціон харчування дитини перші страви на овочевому, на ненасиченому м’ясному, або рибному бульйоні – супи, борщі, розсольники та особливі «літні» варіанти – окрошки, холодні борщі, гаспачо, тартар тощо.