Рукавна резекція шлунка

1679

Операція полягає у видаленні частини шлунка вздовж його поздовжньої осі з боку великої кривизни, що сприяє зменшенню шлунка у розмірах.

В даний час поздовжня (рукавна) резекція шлунка є однією з найбільш оптимальних та перспективних операцій у лікуванні не тільки морбідного ожиріння, але і цукрового діабету.

Ця операція показана пацієнтам з індексом маси тіла 35-50 кг/м² та забезпечує втрату надлишкової ваги тіла до 50-70%. У деяких випадках, коли на тлі ожиріння переважає супутня патологія (наприклад, частіша патологія – цукровий діабет), операцію пропонують і за індексом маси тіла 33-34 кг/м².

Як визначити, чи є надмірна вага?

Надмірна вага визначається за такою формулою:

Вага (кг) / Зріст (м²)

Наприклад: ІМТ=120 кг/2,89 (1м70 см•1м70см)=41,5

25-27,5 – нормальна вага

27,5-29 – підвищена вага

29-34 – ожиріння 1 ступеня

35-40 – ожиріння 2 ступеня

40-50 – ожиріння 3 ступеня

50 і вище – суперморбідне ожиріння

Операція виконується під ендотрахеальним наркозом лапароскопічним методом (через проколи троакарами черевної стінки розміром 5-12-15 мм), із застосуванням спеціальних зшиваючих апаратів та іншого високотехнологічного обладнання (рис. 1), що зумовлює швидке відновлення пацієнтів після операції (середня тривалість перебування у стаціонарі 4-5 діб.

Рисунок 1.Етап виконання резекції шлунка з застосуванням степлерних касет (досвід фахівців ДУ “Інститут гастроентерології НАМН України” )

Принцип дії поздовжньої (рукавної) резекції шлунка заснований на зменшенні об’єму шлунка, що призводить до більш швидкого насичення пацієнта та зменшення об’єму їжі. Крім того, при зменшенні розмірів шлунка видаляється та його частина, в ділянці якої виробляється гормон грелін, що відповідає за підвищення апетиту та, таким чином, після операції на деякий час втрачається, а через деякий час зменшується відчуття голоду.

При поздовжній (рукавній) резекції шлунка видаляється його бічна частина по великій кривизні, при цьому важливі фізіологічні клапани шлунка (кардіальний сфінктер та воротар) зберігаються. Шлунок після такої операції залишається фізіологічно функціональним (рис. 2).

Рисунок 2. Схема степлерного шва шлунка після його резекції

Рукавна резекція шлунка – це найбільш перспективна операція, яка з 1990 року застосовується в поєднанні з біліопанкреатичним шунтуванням (реконструкція травлення в тонкій кишці), а з 2000 року ця операція застосовується в ізольованому вигляді з застосуванням відеолапароскопії.

Оперований даною методикою пацієнт може їсти будь-яку їжу, але лише у невеликих обсягах.

У оперованих за даною методикою пацієнтів різко знижується апетит. У перші місяці після операції відзначається зниження ваги загалом до одного кілограму на день (рис. 3 – один із результатів фахівців ДУ “Інститут гастроентерології НАМН України”).

Рисунок 3. Пацієнтка Б., 36 років. Зовнішній вигляд пацієнтки до та після лапароскопічної рукавної резекції шлунка

До операції:

Вага 126-122 кг, зріст 167 см (ІМТ 45,2 (ожиріння 3 ст.).

В анамнезі вірусний гепатит С, вперше виявлений помірна активність.

Після операції через 3 місяці:

Вага 95 кг (мінус 31 кг) (ІМТ 34,1 (ожиріння 1 ст.)

Нормалізація артеріального тиску (150/90 -115/80 мм.рт.ст. )

Нормалізація показників ліпідного обміну

Нормалізація показників вуглеводного обміну

Зменшення жирової дистрофії печінки за даними стеатометрії з S4 до S1-2

Спеціалісти відділення хірургії органів травлення ДУ «Інститут гастроентерології НАМН України» (завідувач відділу хірургії, д.м.н. Бабій О.М., та завідувач відділення хірургії, к.м.н. Зеленюк О.В.) пройшли стажування у провідних клініках України та Німеччини.

Вже декілька років функціонує «баріатричний клуб», де пацієнти з надлишковою вагою тіла можуть активно поспілкуватися з тими пацієнтами, які вже перенесли баріатричну операцію, поставити питання хірургу-оператору, лікарю-дієтологу, лікарю-гастроентерологу та пройти всі необхідні обстеження перед операцією. Будемо раді Вам допомогти!

Джерело: ДУ «Інститут гастроентерології НАМН України»