Інформація щодо нової коронавірусної хвороби (COVID-19) станом на 10 годину ранку 30.03.2020 р.

1976

31 грудня 2019 р. офіс ВООЗ у Китаї повідомив про кластер захворювань на пневмонію нез’ясованої етіології в китайському місті Ухань. 7 січня 2020 р.  вже було визначено, що етіологічним агентом є новий коронавірус (прийняте найменування – 2019-nCoV).

Спочатку спалах  пов’язували з перебуванням захворілих на  ринку морепродуктів в м. Ухані. Ринок був закритий 1 січня 2020 р.

12 січня 2020 р. у Китаї було секвеновано геном нового вірусу, що дозволило швидко розробити тест-системи для діагностики нової коронавірусної інфекції, яка отримала офіційну назву COVID-19. Ця інформація також є необхідною для розробки вакцини і лікарських засобів та досліджень, спрямованих на з’ясування походження вірусу. Натепер існує декілька версій походження вірусу, однак дослідження в цьому напрямку продовжуються.

Надалі почалося швидке розповсюдження вірусу в Китаї, у багатьох містах були введені серйозні карантинні заходи. Попри прийняті попереджувальні заходи, станом на 10 годину ранку 30.03.2020 р. випадки COVID-19 зареєстровані у 199 (+ 1) країнах  світу, у тому числі й в Україні.

Всього у світі зареєстровано 723440 випадків COVID-19, зокрема летальних 33997 (4,5%), одужало 151820 (20,98%).

Серед 537623 осіб, які натепер перебувають під наглядом, у 510911 (95%) хвороба перебігає легко або з симптомами середньої важкості, серйозний або критичний стан спостерігається у 26712 (5%) осіб. Серед 185817 осіб, спостереження за якими завершено, 151820 (82%) одужало, 33997 (18%) померло.

Загалом найбільшу кількість випадків хвороби зареєстровано у США – 142735, летальних 2488; в Італії – 97689, летальних 10779; у Китаї – 81470, летальних 3304; в Іспанії – 80110, летальних 6803; у Німеччині – 62435, летальних 541.

Станом на 10.00 30.03.2020 р. в Україні зареєстровано 480 (+62 за добу) випадків коронавірусної інфекції COVID-19, з них 11 (+1 за добу) летальні. Під медичним наглядом знаходяться 463 (+4) особи, одужало 6.

За даними Центру громадського здоров’я МОЗ України розподіл підтверджених випадків за віковими групами є таким:
Від 0 до 10 років — 5%
Від 10 до 20 — 4%
Від 20 до 30 — 11%
Від 30 до 40 — 21%
Від 40 до 50 — 20%
Від 50 до 60 — 23%
Від 60 до 70 — 12%
Від 70 до 80 років — 3%

Випадки підтверджено:
Вінницька обл. — 23 випадки;
Волинська обл. — 2 випадки;
Дніпропетровська обл. — 8 випадків;
Донецька обл. — 6 випадків;
Житомирська обл. — 5 (1 летальний) випадків;
Закарпатська обл. — 1 випадок;
Запорізька обл. — 11 випадків;
Івано-Франківська область — 41 (3 летальних) випадок;
м. Київ — 102 випадки;
Київська обл. — 49 випадків (2 летальних);
Кіровоградська обл. — 4 випадки;
Львівська обл. — 6 випадків;
Луганська обл. — 2 випадки;
Одеська обл. — 8 випадків;
Полтавська обл. — 1 випадок;
Рівненська обл. — 11 випадків (2 летальних);
Сумська обл. — 9 випадків (1 летальний);
Тернопільська обл. — 60 випадків (1 летальний);
Харківська обл. — 1 випадок;
Херсонська обл. — 1 випадок;
Хмельницька обл. — 2 випадки;
Черкаська обл. — 50 випадків;
Чернівецька обл. — 75 (1 летальний) випадків;
Чернігівська обл. — 2 випадки.

На початку клінічними ознаками нової інфекції, про які повідомляли, були лихоманка, у деяких випадках – кашель, виникнення утрудненого дихання та на рентгенограмі грудної клітки – пневмонічні інфільтрати в обох легенях. Надалі з’явилися повідомлення про діарею, як  одну з ознак інфекції, про поліорганне ураження на термінальних стадіях; потім – про можливість безсимптомного перебігу інфікування, про визначення вірусу в пробах фекалій деяких хворих. Останнє свідчить про те, що крім провідного крапельного механізму передачі збудника інфекції треба враховувати ризики реалізації і фекально-орального механізму.

Найпоширенішими симптомами COVID-19 у підтверджених випадках захворювання вважають лихоманку – підвищену температуру фіксували у майже 90% випадків. Далі йде сухий кашель – 70% випадків, у третині випадків – втома та вироблення мокротиння. Інші симптоми включають задишку, запалення горла, головний біль, біль у м’язах чи суглобах, озноб (Report of the WHO-China Joint Mission  on Coronavirus Disease 2019 (COVID-19), 16-24 February 2020).

Втрата здатності відчувати запахи й смаки може бути одним із симптомів інфікування коронавірусом. Американські лікарі розглядають ймовірність додати втрату нюху й смаку до переліку симптомів, які можуть свідчити про захворювання вірусом COVID-19. Зокрема, втрату здатності відчувати запах фіксували в людей, які були заражені коронавірусом, але не мали інших симптомів (AAO-HNS: Anosmia, Hyposmia, and Dysgeusia Symptoms of Coronavirus Disease, March 22, 2020). В Німеччині експерти також підтверджують, що ці симптоми спостерігали у 2 із 3 випадків зараження COVID-19, у Південній Кореї – 30% від усіх хворих.

22.03.2020 р. Американська академія офтальмології розіслала всім своїм членам попередження про те, що COVID-19 може викликати кон’юнктивіт з почервонінням ока і навколо очей.

Абсолютно безсимптомного перебігу хвороби практично не відбувається. У більшості пацієнтів, в яких фіксували зараження, симптоми хвороби все одно розвивались із часом. При цьому ВООЗ заявляє, що справжня кількість випадків безсимптомного протікання вірусу невідома.

Інкубаційний період  хвороби становить  1 – 14 днів.

Ризиком щодо важкого перебігу хвороби та летальності є похилий вік, серцево-судинні захворювання, діабет, хронічні захворювання органів дихання, гіпертонія. Серед дітей захворювання спостерігаються дуже рідко.

Нижче наведені критерії за якими людина може вважатися контактною:
•    Особа проживає в одному домі з хворим на COVID-19. 
•    Особа мала прямий фізичний контакт з хворим на COVID-19 (наприклад, через рукостискання). 
•    Особа мала контакт із слизовими виділеннями з дихальних шляхів хворого на COVID-19 (наприклад, перебування в зоні пацієнта під час кашлю, чи доторкування руками до використаних серветок) та не використовувала засоби індивідуального захисту. 
•    Особа контактувала із хворим на COVID-19 на відстані до одного метру протягом 15 хвилин і більше, за умови не використання відповідних засобів індивідуального захисту або з підозрою щодо неправильного їх використання (наприклад, порушення цілісності рукавичок). 
•    Особа перебувала у закритому середовищі (наприклад, аудиторія, кімната для засідань, зал очікування закладу охорони здоров’я) із хворим на COVID-19 протягом 15 хвилин і більше на відстані менше одного метру. 
•    Медичний працівник або інша особа, яка надає медичну допомогу або проводить догляд за хворим на COVID-19.
•    Працівники лабораторій, які обробляють зразки з дихальних шляхів отримані від хворих на COVID-19. 
•    Працівники патологоанатомічних/судово-медичних бюро/відділень, які 
безпосередньо приймали участь у розтині тіла, в тому числі взятті зразків для проведення ПЛР-дослідження навіть за умови використання відповідних засобів індивідуального захисту.
•    Контакт в літаку в межах двох сидінь (у будь-якому напрямку) з хворим на COVID-19, супутники подорожі. 
•    Члени екіпажу, які проводили обслуговування в салоні літака, де знаходився хворий.
•    Якщо тяжкість симптомів (наприклад, частий кашель) або переміщення особи вказують на більш велику зону ризику щодо зараження, пасажири, які сидять у всій секції, або всі пасажири повітряного судна можуть вважатися контактними.

11 березня 2020 р. ВООЗ оголосила пандемію COVID-19. Поставлені основні стратегічні завдання, які потребують вирішення найближчим часом:

  • обмежити передачу вірусу від людини до людини, включаючи зменшення вторинних випадків серед близьких контактів та медичних працівників, запобігання подальшому міжнародному поширенню вірусу;
  • виявляти, ізолювати пацієнтів якомога раніше, включаючи надання оптимізованої допомоги;
  • виявляти невідомі раніше факти щодо клінічного перебігу,   механізмів та факторів передачі збудника інфекції, розробляти  методи лікування та прискорити розвиток діагностики, терапії та вакцин;
  • прискорити дослідження та інновації щодо нового коронавірусу.

 ЯК МІНІМІЗУВАТИ РИЗИК ІНФІКУВАННЯ СЕБЕ ТА ОТОЧУЮЧИХ (загальні принципи профілактики ГРВІ):

  • Уникати тісного контакту з людьми, які хворіють на ГРВІ;
  • Уникати масових заходів, де має місце скупчення людей;
  • Часто мити руки, особливо після безпосереднього контакту з хворими людьми або їх оточенням;
  • Дотримуватися загальних правил особистої гігієни;
  • Часто провітрювати приміщення, які відвідують потенційно хворі люди, забезпечувати вологе прибирання;
  • Використовувати респіратори при ймовірності спілкування з інфікованими людьми;
  • Хворим людям у разі спілкування зі здоровими користуватися масками, зокрема і в громадському транспорті;
  • Люди з симптомами гострої респіраторної інфекції повинні практикувати етикет кашлю (підтримувати відстань, прикривати рот під час кашлю і чхання одноразовими серветками або одягом, мити руки);
  • У разі виникнення ознак ГРВІ забезпечити максимальну ізоляцію хворого в домашніх умовах або в умовах стаціонару (у залежності від клінічного перебігу захворювання) та мінімізувати контакти оточуючих із ним;
  • Вчасно звертатися за медичною допомогою;
  • У медичних закладах підвищити ефективність інфекційного контролю.

Якщо у пацієнта є підозра на COVID-19 (повернувся з-за кордону, мав контакт із хворим на COVID-19, гостре ураження нижніх дихальних шляхів тощо), необхідно терміново зв’язатися за телефоном зі своїм сімейним лікарем або найближчим медичним закладом, повідомити про свій стан для подальшого вирішення питання щодо надання медичної допомоги і мінімізації ризику інфікування оточуючих.