Праця на кухні, як біля мартенівської печі

455

Існує слушна думка, що праця домогосподарки по напруженості та складності схожа з роботою біля мартену. Можна тільки додати, що справа не лише в подібності цих параметрів праці, а ще і в стані забруднення повітря в зоні дихання людини, яка працює в приміщенні кухні з використанням газової плити .

Експерти ВООЗ звернули увагу, що забрудненню повітря, яке створюється великими промисловими об’єктами і транспортом, екологи та гігієністи приділяють більше уваги, ніж забрудненню всередині приміщень. А це, мабуть, несправедливо. В житлових приміщеннях людина проводить більшу частину свого життя. Тут знаходяться діти, старі і хворі люди, вагітні. Відомо, що ці контингенти більш чутливі до несприятливого впливу оточуючого середовища. А джерел забруднення повітря приміщень зовнішнього і внутрішнього походження досить багато – одне з них побутова газова плита.

Співпраця в минулому з фахівцями ДНВО «Газоапарат» розкрила проблеми використання побутового газового обладнання як одного із потужних джерел такого забруднення. Їх методичні прийоми та апаратура заводу «Аналітприлад» (Київ) дозволили наглядно бачити, як в безпосередній близькості від газової плити з включеними горілками утворюється, умовно кажучи, «хмара» з забруднюючих речовин. Це вуглекислий газ, оксиди вуглецю, азоту, сірки, формальдегід, бен(а)пірен і багато інших шкідливих речовин в концентраціях, що перевищують гранично допустимі концентрації (ГДК) не лише для атмосферного повітря, але і для робочої зони. Концентрації цих речовин залежать від типу газового обладнання (фірми), від потужності горілки, від якості газу, від величини посуду та його температури, від відстані, від повітрообміну в приміщенні, від системи вентиляції і багатьох інших причин. Зрозуміло, що величина шкідливого впливу хімічних речовин в повітрі суттєво залежить від токсичності самої речовини, її концентрації в повітрі та часу впливу. Звичайно і про стан організму слід згадати. Із цього розуміння повинно випливати, що для того щоб зменшити негативний вплив на здоров’я людини продуктів згорання газу від плити, треба скороти час перебування в цій атмосфері. Але реалії життя вимагають, частіше всього жінку, знаходитись в «горнилі» приготування їжі годинами і так протягом десятків років.

Гігієністи весь час тиснули на розробників газових плит, щоб останні зменшували в газах, що відводяться (в продуктах згорання газу), концентрацію монооксиду вуглецю СО (чадного газу). Для цього розробники збільшували подачу повітря в зону горіння і підвищували температуру згорання газу. Дійсно, концентрація СО падала, але при цьому збільшувалась концентрація оксидів азоту, які набагато токсичніші, ніж перший газ. Разом з фахівцями ДНВО «Газоапарат» було знайдено такий оптимум, коли сумарна токсичність суміші СО і NOx була меншою, але при цьому концентрацію СО, всупереч діючим стандартам, довелося дещо збільшити.

Ситуація з забрудненням повітря продуктами згоряння газу в зоні дихання людини погіршується, коли над плитою розміщено надплитний непрацюючий очищувач. Тоді газовий потік, обтікаючи перепону, спрямовується прямо в зону дихання людини, яка стоїть біля плити і виконує якісь маніпуляції (розмішує, перевертає, набирає і т.п.).

Чесно кажучи, за період своєї більш ніж піввікової дослідницької роботи по гігієні житлового середовища я не зустрів досить ефективних надплитних очищувачів повітря. Розробники застосовують тканинні чи електростатичні фільтри, каталізатори, навіть ультрафіолетові лампи, всілякі озонатори, але перехопити весь потік відпрацьованих газів, коли працюють усі горілки газової плити, вони не можуть. Та й часу, або температури каталізатора для реалізації технологічного задуму очистки недостатньо. Ефекти очищення були лише частковими. А інколи, надплитний повітряочищувач навіть погіршував ситуацію, бо направляв потік продуктів згорання газу і приготування їжі прямо в зону дихання людини.

Тому вентиляція – найбільш дієвий шлях знизити концентрацію забруднюючих речовин. У період використання газової плити обов’язково треба відкривати вікна в кухні на провітрювання і закривати двері в самій кухні та інших кімнатах, а після приготування їжі організовувати короткочасне провітрювання квартири. При наскрізному провітрюванні, а особливо в холодну пору року, 3-4 хвилин вистачить для видалення, або розбавлення забрудненого повітря приміщення і це суттєво не вплине на мікроклімат в квартирі.

Ні в якому разі не можна грітись на кухні при горінні газу. Чадний газ небезпечний своєю підступністю. Він здатен надовго заблокувати гемоглобін і зробити його не спроможним переносити кисень органам і тканинам, що негативно позначається на здоров’ї людини.

У багатьох людей є хибне уявлення, що побутові кондиціонери можуть провітрювати приміщення. Спліт-системи здатні лише охолоджувати, або нагрівати повітря, інколи і очищувати його, але частіше всього лише від великих аерозольних часток. Хоча деякі спліт-системи мають фільтри тонкого очищення (вугільний, електростатичний, антибактеріальний та інші типи).

На ринку існує досить багато пристроїв для регульованого провітрювання приміщень, але чомусь вони не набули широкого застосування в помешканнях українців. Мабуть, люди ще не до кінця розуміють значення для здоров’я чистого повітря приміщень, де вони вимушені перебувати більшу частину свого життя. Свіже повітря це один із дарів природи. Без їжі людина може виживати тижнями, без води дні, а без повітря – декілька хвилин.

Тому грамотна організація вентиляції приміщень житлових і громадських будинків дозволить зменшити захворюваність і зберегти здоров’я населення.

Інформацію підготував професор

ДУ «Інститут громадського здоров’я імені О.М.Марзєєва»

Національної академії медичних наук України
Акіменко В.Я.